Fakta om graffiti


Denne del af bloggen er inddelt i flere former for information. Lige fra de forskellige former af graffiti der laves, til loven og til konsekvenserne af at lave ulovligt graffiti.

Det kan være svært at orientere sig i de mange forskellige typer af graffiti. Her beskriver vi nogle af de mest kendte former:

Tags

Et tag er graffitimalerens signatur og består som regel af hurtigt malet bogstaver i en enkel streg malet med tusch- eller spray. Tags står for over halvdelen af al hærværksgraffiti i København.

Throw up

Et throw up er større end et tag og består af fede spraymalede bogstaver med outline og farvelagt med en enkelt farve.

Piece

Piece er en forkortelse af ordet "masterpiece" (mesterværk). Det er et stort farverigt maleri centreret omkring finurlige bogstaver (kaldet wild style). På den lovlige graffitimur i Nordvest males der for det meste pieces.

Klistermærker

Klistermærker kaldes også stickers og står for omkring 40 % af al hærværksgraffiti i København. Klistermærker kan være med et tag eller have kommercielle, kulturelle og politiske budskaber.

Plakater

Plakater bruges ofte til at reklamere for begivenheder eller kommercielle og politiske budskaber.

Street Art

Street Art eller Gadekunst kan have mange udtryksformer, som ikke nødvendigvis har rod i hiphopkulturen. Eksempelvis Stencils (tegninger efter skabelon), Paste Ups (tegninger klistret op med lim), strikkerier eller perleplader.


Straffen for graffiti

Den ulovlige graffiti hører til under straffelovens § 291 om hærværk. Hvis man ødelægger eller skader andres ejendom, kan man straffes med bøde eller med fængsel op til 1 år og 6 måneder.

Hvis der laves alvorligt hærværk, eller hvis man tidligere er dømt for kriminalitet, kan straffen stige helt op til 6 års fængsel.

Udover straffen skal man som regel også betale ejeren erstatning for de skader, man har lavet. Det kan dreje sig om mange penge, som man kan risikere at skulle betale af på i mange år.
(Kilde 15-04-2013)

DSB og graffiti

  • DSB bruger hvert år ca. 25 millioner kroner på at rydde op efter graffiti og andet hærværk. Det er mest S-tog, der bliver malet graffiti på
  • Man kan blive straffet med op til fire års fængsel for at lave graffiti. Desuden kan man blive dømt til at betale store erstatninger, hvis man bliver dømt for graffitimaling på DSB’s tog og bygninger
  • I 2005 var der 4.000 tilfælde af graffiti udvendigt på S-togsvogne, mens tallet for regional- og InterCity-tog var på 250 vogne
  • Det koster op til 50.000 kroner at fjerne graffiti fra en S-togsvogn. Med i beløbet er også, hvad det koster at undvære S-toget i driften, mens det bliver renset
  • Det koster som regel mellem 80.000 til 120.000 kroner at fjerne graffiti fra regional- eller InterCity-tog. Med i beløbet er omlakering, samt hvad det koster, at undvære toget i driften
  • DSB bruger miljøvenlige rensemidler til at rense graffitien af. Alligevel slider det hårdt på togenes lak at blive renset af
  • Graffiti kom til Danmark fra USA omkring 1984
Kilde (24/04-2013 

2 kommentarer:

Dorte Rosendahl Olesen sagde ...

Det fungerer godt med disse fakta samlet. Hvilke kilder bruger i?

Dorte Rosendahl Olesen sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.